tootiki


På Svenska?In English?Auf Deutsch?


 

SSB-radio ombord

Med en SSB-radio och lite annan utrustning ombord kan man över mycket långa avstånd tala med andra radioanvändare samt skicka och ta emot mail.

Många långfärdsseglare ser talkommunikationen via SSB-radion som något av den viktigaste kommunikationskanalen de har. Denna sida berör dock ännu inte tal i någon omfattning.

På denna sida finns information om hur man kan hämta och skicka mail, helt utan kostnad eller till en relativt låg kostnad jämfört med andra tekniker, från alla punkter på jorden. Inga svarta fläckar finns!

Licens

Det finns två typer av licens för SSB-radio.

LRC - Long Range Certificate som utfärdas av Nämnden för båtlivsutbildning (NFB). Ett sådant certifikat ger dig rätt att sända via en SSB-radio på de marina frekvenserna/kanalerna.

Amatörradiocertifikat - Detta utfärdas av Föreningen Sveriges Sändareamatörer (SSA).

Båda dessa certifikat ger dig rätt att båda tala, lyssna och skicka data digitalt (i form av mail).

Att gå en kurs för att få någon av dessa licenser kostar cirka 1000 kronor. Det finns fördelar i att ha båda licenserna då man då fritt kan använda alla tillgängliga frekvenser (både amatör och marin). Det gör att man alltid kan prata med alla SSB-utrustade båtar oavsett vilken licens besättningen på just den båten har.

Sailmail kontra Winlink (Airmail)

Dessa båda programvaror gör i stort samma sak och fungerar likadant.

Sailmail är för de som "bara" har ett LRC-certifikat. Att använda Sailmail kostar $250 (2010) per år. Så det är således inte helt gratis. Fördelarna är att ett LRC-certifikat är lättare att ta och det är mindre störande trafik på marinfrekvenserna som Sailmail arbetar på. Det går således oftare och lättare att få kontakt med någon av "basstationerna". Eftersom Sailmail är kommersiellt så är det tillåtet att skicka kommersiella mail via Sailmail.

Winlink är drivs av radioamatörer för radioamatörer på helt ideel basis. Det är således helt gratis att använda så länge man har ett amatörradiocertifikat. All trafik sker på de frekvenser som är tillgängliga för amatörradioanvändare. Nackdelen är att det här finns fler användare och därmed mer störningar än på de marina frekvenserna. För att använda Winlink använder man normalt programvaran Airmail. Denna programvaran är också gratis och fritt tilgänglig för alla radioamatörer. Eftersom Winlink är ickekommersiellt så är det INTE tillåtet att skicka kommersiella mail via Winlink.

Hur fungerar det?

Både Winlink och Sailmail har ett antal "basstationer" runt om i världen. På "Winlink-språk" kallas de för PMBO.

För att skicka ett mail så är arbetsgången;

  • Skriv mailet och spara det för sändning.
  • Starta terminalprogrammet.
  • Välj vilken basstation som man vill skicka mailet via (valet baseras på vilka basstationer man just nu rimligen kan nå).
  • Lyssna på frekvensen och kontrollera att ingen annan trafik pågår där. Pågår trafik så letar man efter en annan frekvens eller basstation som är nåbar eller ledig eller så väntar man helt enkelt en stund på att det skall bli ledigt.
  • När det är ledigt trycker man på "Connect"
  • Radion och modemet försöker nu ansluta. Går det bra så skickas de mail man har liggandes i utkorgen iväg och finns det några i ens inkorg så tas de emot. Detta sker helt automatiskt.
  • När överföringen är klar så kopplar radio och modemet ner och man kan sedan läsa sina nyinkomna mail.

Bra att veta att det bara är hos basstationer som man har varit uppkopplad emot under de senaste 30 dagarna man kan hämta sina nya mail. Man är alltså tvungen att koppla upp sig mot en "ny" basstation för att först nästa gång man kopplar upp sig dit få hem sina nya mail. Man bär vänta minst en timma mellan dessa två uppkopplingar.

Överföringshastigheten är LÅNGSAM. Räkna med cirka 200-500 tecken per minut. Det kan således ta flera minuter att skicka eller ta emot ett kort enkelt mail utan bifogade filer. Att ta emot mail med stora bifogade filer i fungerar inte - det tar helt enkelt för lång tid. Så A och O för att man skall kunna använda SSB-radion för att skicka och ta emot mail är att man håller mailen relativt korta och med inga eller mycket små bifogade bilder.

Nyttan

Möjligheten att ifrån vilken punkt som helst på jorden kunna skicka ett mail relativt enkelt och till ingen eller en låg kostnad behöver knappast beskrivas mer.

Via Airmail kan också beställas väderrapporter i form av GRIB-filer för just det området man själv önskar. Beställningen genererar ett mail som man skickar iväg. Några minuter senare kan man koppla upp sig igen och då får man tillbaka en GRIB-fil över just det området man önskade för det antal dygn framåt man beställde.

Via Winlink kan man också lämna positionsrapporter för vänner och bekanta. Men får också tillgång till ett web-mail-system där man kan läsa och skicka mail då man har tillgång till internet.

Utrustning

För att kunna använda Winlink- eller Sailmail-systemet behöver du följande;

  • En någorlunda modern kortvågsradio (tranciver)
  • En passande antenn
  • Ett Pactor-modem
  • En någorlunda modern dator (minst Windows XP)
  • Programvara
  • En kabel mellan Pactor-modemet och radion
  • En kabel mellan datorn och Packet-modemet

Ofta vill man också ha / behöver man;

  • En extra kabel mellan Pactor-modemet och radion för att därmed kunna låta datorn och modemet byta frekvens på radion (kräver ett något mer avancerat Pactor-modem)
  • En avstämningsenhet (krävs då man exempelvis i en båt använder akterstaget som antenn)

Denna utrustning går att bygga ihop i ett nästan oändligt antal olika kombinationer mellan fabrikat, modeller och varianter av tekniska lösningar. Ingen är mer rätt än någon annan - så länge den fungerar. För att ge nyfikna lite tips så presenteras här ett förslag på utrustning. Observera att det bara är ett förslag - väldigt många andra lösningar är minst lika bra, kanske bättre, billigare och på andra sätt för just dig ett bättre alternativ.

Detta förslag är baserat på en installation i en segelbåt men kan enkelt anpassas för en bil eller en helt permanent installation.

En någorlunda modern kortvågsradio (tranciver)

En ICom IC-706MKIIG är en mycket kompetent och fysiskt liten tranciver vilket gör den lättplacerad.

Denna radio kostar cirka 12.000 kronor.

Tänk på att en tranciver med tillhörande antennlösning av idag är en mycket tekniskt avancerad produkt. Vi rekommenderar därför mycket varmt att du diskuterar igenom din tranciverinstallation grundligt med en eller flera inom området kunniga personer innan du påbörjar själva installationen.

En passande antenn

På en segelbåt används ofta akterstaget som antenn. Detta måste då isoleras så att inte hela riggen får kontakt med radio. Två isolatorer behövs. Den översta skall sitta cirka 1 meter ner ifrån infästningen i masten och den undre precis över den högsta punkt där man normalt kommer åt att ta med handen på akterstaget.

Denna isolator kostar cirka 800 kronor. Man behöver två - samt montera dem själv eller få dem monterade av en riggare. Räkna med runt 3.000 kronor innan akterstaget är en antenn.

En antenn kan ordnas på många andra vis också. Akterstaget är bara en av många alternativa lösningar!

Jordning

Utöver akterstaget behövs en mycket god jord att ansluta till avstämningsenheten nedan. Denna kan ordnas på väldigt många olika sätt beroende på förutsättning. På en båt används ofta en speciell sintrad kopparplatta för detta.

Pris för kopparplatta samt några meter isolerad kabel mellan avstämningsenhet och akterstaget samt kopparplattan och avstämningsenheten är cirka 1.500 kronor.

En avstämningsenhet

Då man normalt vill kunna sända på många olika frekvenser måste akterstagets längd kompenseras för varje frekvens man vill sända på. Detta görs enklast med hjälp av en avstämningsenhet. Utbudet av dessa är stort. En som fungerar bra ihop med den tranciver (radio) vi angav ovan är en ICom AH-4.

Pris för en ICom AH-4 är cirka 4.000 kronor.

Ett Pactor-modem

För att översätta fram och tillbaka mellan datorns digitala signaler och radions analoga krävs ett modem. Man använder ett protokoll som heter Pactor. Modem som kommunicerar via Pactor utvecklas av SCS. Deras lite dyrare modem ger datorn möjlighet att styra frekvensen på radion vilket gör hanteringen mycket enkel och smidig. Enklare och billigare modem finns men rekommenderas inte. Beroende på modem kan anslutning till datorn ske via RS232 eller USB.

Pris för ett Pactor-modem är cirka 8.000 kronor.

Detta modem kan om så önskas kompletteras med en licens för Pactor-3 som är den senaste versionen av Pactor. Kostnaden för denna Pactor-3 licens ifrån SRS är cirka 1 700 SEK. Pactor-3 gör att överföringshastigheten blir upp till fyra gånger snabbare jämfört med Pactor-2.

En någorlunda modern dator

Kraven på datorn är små. Följande riktlinjer kan säkerligen underskridas om så önskas.

  • Operativsystem - Windows XP
  • CPU - Pentium 2
  • RAM minne - 512 Mb
  • Hårddisk - 20 Gb
  • CD-läsare - Ja, gärna DVD
  • Serieport - Ja, 1 st
  • USB-port - Ja, 1 st
  • Skärm - Ja, färg minst med 800x600 punkter

Tänk på att en båt inte är en idealisk miljö för en dator vad gäller salt, fukt och vibrationer. Skaffa hellre två billiga datorer än en dyr. Försök att placera den så skyddat och fast monterat som möjligt.

Pris för en dator: Ingen uppskattning ges.

Två kablar mellan Pactor-modemet och radion

Dessa kablar (Scannerkabel och Radiokabel) kan man enkelt själv löda samma med hjälp av de kabelsatser som medföljer modemet. De kan också köpas färdiga och kostar då tillsammans cirka 500 SEK.

Programvara

Beskrivningen nedan gäller i första hand för Winlink/Airmail men torde i stort vara identisk eller helt identisk för Sailmail (det är dock inte provat av mig).

Man behöver tre programvaror för att kunna dra full nytta av Winlink/Airmail.

Airmail 2000

Detta är själva "mailprogrammet" och "terminalprogrammet" som används för att styra radio och modemet.

Propagation

Propagation-programvara gör via en massa avancerade beräkningar en analys på hur troligt det är att en uppkoppling kommer att lyckas. Detta baserat på var du är och var den "basstationen" du vill koppla upp dig emot finns.

Webbtjänster för propagation

Weather fax

Med detta program kan man titta på GRIB-filer (väderfiler) samt ta emot väderfax, navtex data och en massa annat.

Installationshjälp

  • Installera först Airmail genom att svara ja/ok på alla frågor.
  • Installera sedan Propagation genom att svara ja/ok på alla frågor.
  • Installera sist Wather Fax genom att svara ja/ok på alla frågor.

Vill du kunna få support/stöd/hjälp av andra när du är ute och seglar så rekommenderas VARMT att du kör en engelskspråkig Windows.

Konfigurationshjälp

Här kommer med tiden fler och fler tips att fyllas på allt eftersom vi springer på dem eller hjälper andra eller...

  • Har du en Icom-radio så är det viktigt att du ställer in samma CI-V-adress i Airmail som din radio är inställd på. Annars kommer din dator inte att kunna ställa om frekvensen på din radio.



Till början | Skriv ut
Ändrad: 2016-01-07 15:18 / Visad: 17418 gånger.