tootiki


På Svenska?In English?Auf Deutsch?


 

Radio ombord

Att ha en radiosändare ombord är den ultimata säkerhetsutrustningen. Långseglar man eller seglar ihop med andra båtar så är det också nödvändigt med en radiosändare ombord för att hålla kontakt med varandra, andra båtar och hamnar. Många långseglare konstaterar i efterhand att SSB-radion är den utrustning de sist skulle göra sig av med då det är deras länk till vänner, bekanta och de är väldigt viktiga de tider man är på havet.

VHF-radio, stationär

Att ha en bra VHF-radio med en sändareffekt på 25W med en bra antenn i masttoppen samt en bra kabel med få skarvar för att få låg dämpning behöver knappast sägas.

Radion skall minst vara utrustad med en extern högtalare i sittbrunnen men ännu bättre är det med en komplett radio i sittbrunnen eller en radio med en lös mikrofonhandenhet i sittbrunnen som man kan styra radion med vad gäller minst byte av kanal, volym och squelsh.

Att ha en reservantenn monterad någon annan stans än i masten är också bra att ha. Kan man dessutom ha med en lös reservantenn som man hänger upp någonstans om så behövs så är det ännu bättre.

Köp en bra radio - de är dyrare men har bättre filter, förstärkare och ger överlägset ljud både på sändning och mottagning och de håller längre!

Tänk på;

  • Inte använda RG58-kabel då den har för stor dämpning för att fungera riktigt bra.
  • Spänningsmatningen till radion skall göras med grova ledare. Varje % i spänningsfall under 13,5V ger lägre sändningseffekt.
  • Var noga med alla kontakter och skarvar. Oxid, fukt, glapp gör att radion snart slutar fungera.
  • SRC-certifikat krävs ifrån NFB för att få använda en VHF-radio. Likaså en VHF-licens ifrån PTS. Abonnemang på Stockholm Radio är frivilligt.

VHF-radio, bärbar

En bärbar VHF-radio med bra ljud (kostar mer...) samt bra batteri (kostar mer...) gör att man kan ha kontakt i sittbrunnen, uppe på däck, i dingen eller i land med andra VHF-stationer. Dessutom fungerar den som reservradio när den stationära har lagt av om man bara har sett till att batteriet alltid är fulladdat.

SSB-radio

Se SSB-radio ombord.
Till början | Skriv ut
Ändrad: 2010-05-15 15:42 / Visad: 5199 gånger.