s/y Tootiki | SMBK | Wasa 530 #2
http://tootiki.se/Tips/Vinterliggare

Vintersliggare

(Uppdaterad senast 2014-11-03.)

Denna sida utvecklas kontinuerligt utefter frågor vi får och erfarenheter vi gör.

Bakgrund

Vintern 2003/2004 var den första vintern jag hade en båt liggandes i vattnet hela vintern. Sedan dess har jag varje vinter låtit min båt ligga kvar i vattnet.

Varför

Myter

Metoden

Jag har båten i vattnet för att kunna använda den. Min "metod" bygger alltså på att jag relativt snabbt skall kunna kasta loss, segla en stund/dag/helg/vecka, och sen relativt snabbt kunna lämna båten i några veckor med risk för is och sträng kyla.

Har man för avsikt att låta båten ligga stil hela vintern finns det kanske enklare metoder. Men samtidigt så fungerar min metod naturligtvis lika bra även om man inte använder båten.

Min metod bygger också på tillgång till el och att man vill förbruka en del el för att ha det varmt i båten. Man kan köra utan värme och bara med en avfuktare. Man kan också köra helt utan el och bara ha en massa fuktuppsamlande salt i båten för att inte få fukt problem. Eller så gör man som på land och tömmer båten på allt. Men i vårt fall har vi el och värme.Erfarenheter

Efter drygt 10 vintrar i rad med båten i vattnet så kan jag bara konstatera att det hela fungerar fantastiskt bra.

I de hamnar där det ligger "vinterliggare" brukar sammanhållningen vara mycket god. Alla ser till varandras båtar vilket ger en extra trygghet.

Elförbrukningen har hamnat på cirka 3500 kWh från 1/11 till 15/4 som är den period som vår hamn tar betalt för elen under och också tillåter att man har värmare m.m. inkopplad även när man inte är i båten.

I praktiken använder vi sedan mer el - men det är för att vi ibland håller mycket mer än 7 graders värme då vi är i båten och arbetar/sover/bor.

Risker och varningar

Riskerna med att ha båten i vattnet på vintern är så som jag ser det färre med att ha den på land. Riskerna med att ha den i vattnet på vintern är lika stora som att ha den i vattnet på sommaren. Men betänk ändå följande;


Inspiration

Det finns få saker som är lika rogivande som att flytta ner i båten en kväll mitt i veckan mitt i vintern. Antingen bara för att slappa och njuta eller för att fixa något (stort som smått) och sen bara gå och lägga sig och åka direkt till jobbet på morgonen efter.

Bland de seglingarna jag minns bäst är de sent på hösten eller tidigt på våren när man är ensam ute i skärgården, himmeln är kristallklartblå och vinden är precis lagom. Att då segla runt, välklädd, är fantastiskt. Och att ligga helt själv i sina favorithamnar (gäst eller natur) gör naturligtvis det hela ännu bättre.

Länkar

Lycka till! / Thomas.

Uppdaterad: 2015-01-07 10:32