tootiki


På Svenska?In English?Auf Deutsch?


 

Johnson SPX VPS 3.5/12V - Tryckvattenpump

Våren 2013 bytte vi ut tryckvattenpumpen för sötvattensystemet. Det gamla pumpen hade då slutat fungera. Med tanke på dess utförande så funderade vi på om den inte kan ha varit "original" ifrån 1991 då båten byggdes.

På Sea-Sea i Långedrag köpte vi en pump, Johnson SPX VPS 3.5/12V, med en kapacitet på 13 l/minut. Detta är vad vi hade förut och det har fungerat utmärkt ihop med vårt expansionskärl.

Pumpen monterades och fungerade bra men slutade att fungera under sen-vintern/våren 2014. Orsaken var att det läckte vatten ifrån pumphuset (som är monterat neråt) och upp igenom motorn och ut för att sen rinna ner på utsidan av motorn och pumpen.

Vi reklamerade den till Sea-Sea. På något vis slarvades den bort i kontakten mellan Sea-Sea och deras leverantör. Efter en del påstötningar fick vi en helt ny pump som ursäkt trots att de inte hade fått något ny av sin leverantör.

Den nya pumpen monterades och användes under sommaren 2014.

Nu under våren 2015 har tryckvakten på den nya pumpen allt oftare inte fungerat. Detta gör att pumpen aldrig slutar pumpa utan pumpar tills vi stänger av strömmen till den.

De två pumparna vi har haft är tillverkade samma datum (2013-03-29).

Nu är även denna pumpen demonterad och fotograferad enligt nedan;


Pumpen

Översiktsbild över pumpen. Pumpen sitter normalt monterad torrt med pumphuset neråt.


Etiketten 1 av 3

Bild som visar tillverkarens namn.


Etiketten 2 av 3

Bild som visar typ (WPS 3.5), serienummer (10-13395-03), tillverkningsnummer (14460) och tillverkningsdatum (2013-03-29).


Etiketten 3 av 3

Bild som visar lite märkdata på pumpen.


Ovansidan

Bild på ovansida av pumpen med locket som skyddar kabelgenomföringen demonterat. Här framgår tydligt att det har börjat korrodera inifrån och ut. Så felet ifrån den första pumpen där det läckte upp vatten genom motorn finns sannolikt på den andra pumpen också.


Underkant

Här ser man skarven mellan pumphuset och motorhuset. Även hör har korrosionen börjat äta upp pumpen.

Tryckvakten är isärskruvad och kontrollerad. Den var torr inuti men microbrytaren slår bara ifrån en gång av 10 då man trycker på den. Så sannolikt är det dålig kvalitet på microbrytaren som är orsaken till att pumpen inte slår ifrån då trycket är uppbyggt.

Är det ett seriefel på pumpar tillverkade denna datum?




Till början | Skriv ut
Ändrad: 2015-06-27 13:26 / Visad: 767 gånger.