tootiki


På Svenska?In English?Auf Deutsch?


 

Nyheter - Aktuella

April 2010 (25/4 till ...)

2010-04-27

Greklands ekonomiska problem har varit en stor nyhet under vintern och ett stort problem för EU och Euroländerna. Reglerna säger att budgetunderskottet får vara max 2% men Grekland har misskött sin rapportering och "hux-flux" så verkar de nu ligga på runt 14% och har därmed väldigt svårt att förnya sina lån som de har tagit för att täcka stadsskulden. Euroländerna verkar nu komma till undsättning men stor osäkerhet råder ännu. Storbritannien har också stora ekonomiska problem av samma karaktär. Kanske några procentenheter mindre men då deras ekonomi är större så rör det sig om mycket större belopp.

Volvo Personvagnar rapporterade för första gången på tre år upp en kvartalsvinst. Samtidigt visade den mycket hårt drabbade banken Swedbank upp en oväntad kvartalsvinst. Det kommer fler och fler signaler om att konjunkturen vänder nu och det verkar gå snabbt.

En oljeplattform exploderade för några dagar sedan och sjönk i mexikanska gulfen. Runt 160,000 liter olja om dagen läcker sedan dess ut i havet. Alla försök hittills att med kända metoder täta hålet har varit fruktlösa. Nu provar BP som ägde plattformen alternativa metoder...

2010-04-25 och några dagar tillbaka...

Den politiska krisen i Thailand fortsätter. "Röd skjortornas" protestdemonstrationer mot det sittande styret blir allt starkare. UD avråder nu ifrån resor till Bangkok.

Jordbävningen i södra Kina/Tibet för en dryg vecka sedan börjar nu "summeras" till runt 3000 döda.

Prinsessan Madeleine och Jonas Bergström slog upp sin förlovning i veckan. En orsak kan ha varit att Jonas under förra vintern har varit otrogen med en norska under en skidsemester.

Vulkanen Eyjafjallajökull på Island fortsätter att ge ifrån sig stora mängder aska. Denna aska har under föregående vecka gjort att nära nog allt flyg i Europa hölls kvar på marken i nästan en vecka. Nu verkar dock askan sprida sig mer och flyget är igång igen - i alla fall tillfälligt.

Sydkorea hävdar nu att de har bevis för att korvetten Cheonan som slets sönder utanför Syd- och Nordkorea i mars sänktes av av en nordkoreansk torped. Sänkningen skedde i samma vatten som strider mellan de två länderna har utspelats under de senaste åren. Detta parallellt med att Nordkorea talar om att spränga ännu en atombomb gör att spänningen mellan Nordkorea och övriga världen kvarstår eller stärks ytterligare.

USA och Ryssland har tecknat ett nytt "START"-avtal och kommer inom kort att skrota ytterligare att stort antal atomvapen. Samtidigt verkar relationerna dessa två länder emellan ha blivit allt bättre och det finns tecken som tyder på att de nu börjar samarbeta kring oroshärdar som Iran, Nordkorea och Somalia.

Kinesiska Geelys köp av Volvo Personvagnar verkar nu vara klart. Holländska Spykers köp av SAAB är klart sen en tid tillbaka. Volvo (Lastvagnar, Penta, Buss m.m.) visade i veckan ett oväntat bra positivt resultat och ser mycket positivt på marknaden under resten av året. Lågkonjunkturen börjar mattas av.

Riksbankens planer på att höja reporäntan under året står fast. Hur mycket återstår att se men en ränta på 4% under 2011 är trolig.




Till början | Skriv ut
Ändrad: 2010-04-27 21:39 / Visad: 1343 gånger.