tootiki


På Svenska?In English?Auf Deutsch?


 

Navigationsdator

När vi köpte Tootiki så fanns där inga datorer alls ombord vilket vi naturligtvis snabbt ändrade på redan innan vi seglade hem henne ifrån Södertälje.

Denna beskrivningar gör inga anspråk på att vara komplett. Vi testar regelbundet ny hårdvara, vi provar nya programvaror mest hela tiden, vi kopplar om, bygger ut, förkastar och allmänt experimenterar och provar. Detta är för och nackdelen med datorstödd navigation. Det finns inga enkla svar eller färdiga lösningar. Men måste vilja prova, dra egna slutsatser och välja en lösning man själv trivs med ombord på just sin båt, det sätt man seglar och de vanor och behov man själv har.

Denna beskrivning är därför förenklad och beskriver de viktigaste komponenterna som är en del av den "primära" utrustningen just för navigationen.

Dator

Vi använder oss av en industri-PC. Fördelarna är att den är liten, går att montera "överallt", har inga rörliga delar, drar lite ström och är robust och kostar marginellt mer än en laptop eller liknande med motsvarande prestanda. Vår dator är av en äldre typ som går att mata med allt mellan 9 och 30V. Den drar cirka 12W (motsvarande 1 Ampere vid 12V).

GPS

Till datorn har vi anslutit en liten USB-GPS som är fäst bredvid datorn. Mottagningskvalitén på nya moderna USB-GPS:er är fullt tillräcklig med detta montage under däck.

Skärmsplitter

Skärmutgången på datorn är ansluten till en skärmsplitter med en ingång (ansluten till datorn) och totalt fyra utgångar. Detta gör att vi kan se samma bild (från datorn) på upp till fyra skärmar. Fast monterat har vi en skärm vid navigationsbordet och semi-fast (snabbfäste) har vi en skärm under sprayhooden. De två resterande utgångarna använder vi normalt inte.

Skärmarna

Är helt vanliga 17" VGA-skärmar av modell som går på 12V.

Tangentbord och mus

Efter en massa experimenterande hur vi använder datorn så har vi numera inget tangentbord eller mus uppe i sittbrunnen. Den stora skärmen gör att man innan man närmar sig ett nytt område går ner, ställer in den skala man kommer att behöva, slår på auto-förflyttning och sedan rör vi inte musen eller tangentbordet mer innan vi kommer till ett nytt område där vi vill ha en annan skala, annat sjökort eller andra inställningar.

Därför har vi numera ett helt vanligt tangentbord (av minityp för att inte ta så mycket plats på navbordet) samt en vanligt optisk mus.

Kablar

Vi kör standardkablar mellan datorer, kringutrustning, GPS och skärmar. De kablar som går upp på däck rostar med tiden. Därför har vi en skarv på dem ganska nära där de går upp genom däck. På så vis kan vi enkelt byta dessa kablar när de har rostat tillräckligt utan att behöva göra om hela kabeldragningen.

AIS-transponder

Till datorn är anslutet en AIS-transponder som skickar Tootikis position m.m. till andra fartyg inom VHF-avstånd och tar emot information om dessa fartyg. Dessa presenteras av OpenCPN direkt på sjökortet.

Programvara

Vi kör numera OpenCPN. Programvaran är gratis, fungerar bra, utvecklas kontinuerligt, har en mycket bra AIS-integration, fungerar med GRIB-filer och är allmänt trevlig.

Användandet

Vi har efter mycket provande valt att inte ha datorn kopplad till "båtens GPS" eller självstyrningen.

Gällande GPS:en så har vi därmed två separata GPS:er som vi kan kontrollera emot varandra. Och skulle en stanna så har vi den andra kvar. Nyttan av att lägga waypoints på datorn och ladda ner dem i GPS:en har vi inte förstått. Vi lägger waypoints på datorn. Det räcker!

Att ladda ner rutter till GPS:en ifrån datorn har vi ändå mindre nytta av. Vi bygger rutten på datorn och använder den där.

Vi låter inte datorn påverka självstyrningen alls. Där går en integrationsgräns för oss. Vi vill själva förändra kursen vid exempelvis en waypoint. Inte låta datorn göra det åt oss. Det är om inte annat ett sätt att se till att det inte blir allt för mycket "TV-spels-navigering". Då och då måste vi tänka till och göra kursändringar själva på självstyrningen.

Vi har valt att inte koppla ihop ekolod och loggen med OpenCPN. Vi kan helt enkelt inte se nyttan med att ha denna information där också.


Kringutrustning

Utöver det ovan som är den primära navigationsdatorn så har vi en hel del annan datorutrustning ombord. Beskrivningen nedan är inte heller den komplett eller särskilt utförlig men ger en hint om vad man kan göra.

Mediadator

Vi har en separat dator kopplad till en TV som är monterad i salongen som vi använder för "allt annat". Och då inte minst för att se på film, lyssna på musik, surfa på nätet, ordbehandla, titta på bilder med... och mycket mycket mer. Även på denna datorn har vi en GPS ansluten så den fungerar som backup ifall "nav-datorn" skull sluta fungera.

SSB-radio

Vi har en SBB-radio för att kunna skicka och ta emot mail via kortvåg. Via mail kan vi också beställa väderkartor (GRIB) och få dem levererade via mail. Dessa kan vi sedan titta på i OpenCPN (eller någon annan programvara som visar GRIB-filer).

Skrivare

Seglar man långt så behöver man då och då skriva ut saker. Vi har en liten skrivare ombord för detta.

Internet

Här kan man prata hur mycket som helst och göra ännu mer. Vi har massor med teknik ombord för att ansluta oss till Internet, dela ut internet ombord och skydda oss emot intrång och liknande. Likaså för att ringa via internet eller över 3G-nätet med hjälp av en vanlig fast telefon.

Nätverk

Ombord finns både ett trådlöst- och ett kabelbundet nätverk. Till dessa kan de som seglar ansluta sina privata datorer och telefoner för tillgång till internet, båtens nätverk och ibland varandra för att utbyta data av olika slag.

Ljud

Mediadatorn är ansluten till båtens ljudsystem för att få bättre ljud än vad TV:n kan leverera.




Till början | Skriv ut
Ändrad: 2013-09-24 09:58 / Visad: 5628 gånger.