tootiki


På Svenska?In English?Auf Deutsch?


 

2012-06-18 - Sommarsegling

Karta


17 juni - Göteborg till Vinga

Avgång vid lunch. Motorgång. Förtöjda på östrapiren. Rätt mycket inbärning från de västliga vindarna vilket var lite udda. Köpt glass, tog en promenad, barnen gick runt lite själva och sen kom det regn. Sent på kvällen förhalning lite söderut då vi på något märkligt vis troligen tog i botten då och då med kölen. Efter förhalning försvann de märkliga ljuden. De klassiska dunsarna av bottenkontakt fanns aldrig.

18 juni - Vinga till Österby

Vaknade, frukost och sedan motorgång mot Läsö i obefintliga SV-vindar. I Österby försökte vi med "bästaplatsen" längst in mot vågbrytaren men där var det för grunt. Långsides förtöjningen på mittbryggan. Köpte glass, tog en promenad, middag på restaurangen vid hamnen.

19 juni - "Liggdag" och sen nattsegling till Anholt

"Tidig" väckning, frukost, buss till Byrum. Promenad till saltsyderiet. Tittat på salt tillverkning, köpt salt och promenerat tillbaka till Byrum. Lunch där och lite handling i den stora affären där. Buss tillbaka till Österby. Middag på samma ställe som dagen innan. Under middagen beslut om nattsegling till Anholt i det passande vädret. Vi kastade loss vid 22-tiden.

Motorgång runt grundflaken och sedan fin nattsegling söderut. Barnen var med ett tag men somnade sedan gott.

20 juni - "Liggdag" på Anholt

Vid 6-tiden dog vinden helt och vi motorerade in till Anholt och förtöjde med akterboj vid 8-tiden på morgonen.

Vi köpte en säck kräftor av en fiskebåt för 100 DKK. Dessa kokades under dagen och åts till middag. I övrigt en rätt slö dag efter nattseglingen. Barnen sprang runt i hamnen och på stranden och badade i det vackra vädret.

21 juni - Anholt till Grenå

Segling ner till den nya vindkraftparken därefter motorgång då vinden dog ut helt.

Förtöjt längst in i Grenå hamn och avslutade dagen med glass, lite slöande och pizza-middag.

22 juni - "Liggdag" i Grenå

Besök på Kattegatt-centret där jag och barnen dök i deras största akvarium. Barnen var dock rätt skeptiska till all utrustning och dök inte så mycket men snorklade några minuter med munstycke och mask i alla fall. Jag simmade dock med fiskarna ett tag. Kul... och inte så dyrt.

Lunch på museet och sedan promenad in till stan för att bunkra lite mat.

23 juni - Grenå till Hundestedt

Vindarna var lite mer sydliga än utlovat. Därmed i princip bindevind nästa hela dagen. Snabb segling men inte speciellt bekvämt.

Förtöjda i ett blåsigt Hundestedt precis när regnet började falla. Glass och middag i land och sedan höll vi oss ombord i regnet och blåsten.

24 juni - "Liggdag" i Hundestedt

Regn och blåst mest hela dagen. Besök på sandskulptur utställning var dagens största begivenhet.

25 juni - "Liggdag" i Hundestedt

Regn och blåst mest hela dagen. Gick på stan och bunkrade lite. Försökte skaffa danskt mobiltbredband då det i hamnen var kasst. Lyckades dock inte. Danskt personnummer krävdes för att kunna tanka SIM-kortet vi köpt.

Kopplade om AIS-VHF-antennen till en större antenn. Mottagningen blev otroligt mycket bättre och sändningen torde därmed också ha blivit mycket bättre.

26 juni - Hundestedt till Gilleleje

Fin segling utmed kusten. La oss på kanotklubb-sidan på en den östraste pirnocken. Middag i land och sen mest slöande ombord.

27 juni - Gilleleje till Ven

Ganska tidig avgång för att komma till Ven i tid. Angjorde Grytviken lite efter lunch och fann att de höll på att bygga om hamnen. Vi "tog" dock en plats där vi kanske inte skulle få ligga men det gick bra.

Efter glassen en rask promenad till Tycho Brahe-museet.

28 juni - Ven till Köpenhamn

Totalt bleke som utlovat. Motorgång. Förtöjde i hamnen vid Langelinjen. Tog sedan en långpromenad i Köpenhamn förbi kastellet, slottet, Nyhavn och Ströget. Var inne på Gunnies-rekord-museet och diverse affärer. Middag med bekant på stan och sedan promenad tillbaka på kvällen.

29 juni - "Liggdag" i Köpenhamn

Tanken var att gå på Tivoli men ett oväder satte stopp för de planerna. Regn, blåst och åska gjorde att vi höll oss ombord förutom en kort promenad för att bunkra lite mat.

30 juni - Köpenhamn - via Flakfort - till Skanör

Strålande väder. Motorgång i stilla vind till Flakort. Förtöjde där, åt glass, gick en rund och tog en del bilder. Häftigt ställe och trevlig hamn. Gick sedan vidare mot söder i de sydliga vindarna (=motorgång) och passerade Öresundsbron. Efter lite telefonsamtal på vägen så ändrades planerna ifrån Falsterbo till Skanör där vi hade blivit bjudna på grillfest och lovade bästa platsen i hamnen. Så blev det också. :) Tack!

1 juli - Skanör till Ystad

Strålande väder, sydliga vindar och sedan vridande mot väster. Motorgång ner till "rondellen" och sen satte vi segel. Angöring av hamnen var lite spännande då vi inte var riktigt säkra på hur djupt det var i inloppet och sjön hade börjat tillta. Men vi kom in och verkligen fickparkerade allra längst in på den östra sidan av hamnen där de just höll på att färdigställa en nej fin kaj. El och vatten ordnades ifrån fiskekajen 20 meter runt hörnet.

2 juli - "liggdag" i Ystad (Besättningsbyte)

Slödag med besök i den fantastiska skeppshandeln. Trevlig lunch, på land, hos styrmans föräldrar lite väster om Ystad. På kvällen kom nya Styrman med sina barn med tåget och mönstrade på.

Pizza-middag på kvällen till allas glädje.

3 juli - "liggdag" i Ystad (storhandling)

Avmönstrande styrman kom ner med bil till hamnen vid 10-tiden och med den åkte vi till stormarknaden och bunkrade mat. Tack! Att böra mycket mat till båten är aldrig roligt.

4 juli - Ystad till Rönne

Avgång emot Rönne i svaga vindar. Lugn överfart men vi konstaterar ännu en gång att AIS:en är fantastisk trevlig varje gång man skall passera en trafikerad farled som den vid Bornholms-gattet.

Väl i Rönne låg det en sönderkörd fiskeboj och flöt mellan Tootiki och kajen efter förtöjningen. Den börjades och användes sedan i delar till massor av saker. Flaggan, radarreflektorn, kabinhaken och bambustaven fick nya liv.

5 juli - "liggdag" Rönne (lera)

Rundvandring på stan där vi bland annat besökte en butik/museum där man kunde få prova på att arbeta med lera. Så om ett litet tag kommer en låda hem med massor av egentillverkade saker.

6 juli - Rönne till Allinge

Kort förflyttning runt norra udden. Hamnen i Allinge var rätt stökig med inbärning men vi förtöjde utanpå en stor svensk katamaran med fjäderförtöjningarna och låg rätt bra ändå. På eftermiddagen blev det en lång promenad till Hammershus och sen tillbaka igen.

7 juli - Allinge till Karlskrona

Dimma dagen. Dimma så långt (kort) ögat kan nå. Typ mellan 20 och 50 meters sikt från inne i hamnen tills vi passerade "God Natt" inne i Karlskronas hamn. I övrigt ingen vind och totalt händelselöst.

8 juli - "liggdag" i Karlskrona (lämna barn)

Hämtade hyrbil lite för långt ifrån Centrum och körde till Göteborg med barnen och lämnade dem till deras mor.

Sov i "hemma" sängen.

9 juli - "liggdag" i Karlskrona (lämna barn)

Körde tillbaka till Karlskrona och lämnade bilen. Försökte cykla tillbaka men dålig cykel, kuling rakt i näsan och nästan ingen luft i däcken gjorde cykelturen rätt plågsam.

10 juli - "liggdag" i Karlskrona (Marinmuseet)

Besökte Marinmuseet nästa hela dagen. Ett mycket bra och trevligt museum för alla åldrar.

11 juli - Karlskrona till Kalmar

Svag vind och motorgång första timmarna. Sedan dimma i några timmar och avslutningsvis fin segling norrut i Kalmarsund.

12 juli - "liggdag" i Kalmar (Slottet)

Vi besökte Kalmar Slott och barnen blev dubbade efter väl genomförd träning i slottet.

13 juli - "liggdag" i Kalmar (Lekplats)

Fixardag på båten medans Styrman tog barnen till Kalmars största lekplats.

14 juli - Kalmar till Borgholm

Fin dag men blandat motorgång under bron och sedan segling upp till Bornholm. Förtöjde med akterbok mot låg brygga med 2,7 meters djup... Inte perfekta men det fungerade. Kronprinsessans födelsedag så det var fest överallt i staden och repetitioner på fotbollsplanen inför kalas-koncerten. Vi tog en promenad via Borgholmsslottsruin bort till Soliden och sedan strandvägen tillbaka. På den vägen åkte någon timma senare kungafamiljen häst- och vagn så hade vi gått långsammare så hade vi fått kliva undan för dem.

15 juli - Borgholm till Grankullavik/Nabbelund

Segling med bekanta till Styrman som gäster ombord. Fin segling men lite gungigt för gästerna. Förtöjda vid färjekajen vid Nabbelund. På eftermiddagen/kvällen tog vi Balder till östra udden där "Trollskogen" ligger. En fantastisk promenad fick vi där.

16 juli - "liggdag" och sedan avgång mot Visby

Fel vindar gjorde att vi låg kvar och tog en lång promenad till Långe Erik och sedan tillbaka igen. På kvällen var vindarna bättre så vi kastade loss vid 23-tiden och gick för segel mot Visby.

17 juli - Ankomst till Visby

Angjorde Visby klockan 7 på morgonen. Av "Stockholmsveckan" som pågick såg vi inte mycket spår. Dagen blev rätt slö efter vaktgång under nattens segling. Men en promenad på stan han vi med.

18 juli - "liggdag" i Visby (bilrundtur)

En bekant till Styrman lånade, tack! tack!, ut sin extra bil till oss. Med den åkte vi till Lummelundagrottan och sedan till rauken Jungfrun. På vägen tillbaka passade vi på att storhandla.

På kvällen blev det grillmiddag hos bil-utlånaren tills klockan var sent.

19 juli - "liggdag" i Visby (mest stilla)

Fixardag i båten och lite jobb gjort medans de andra shoppade och turistade i Visby.

20 juli - Visby till ankarvik utanför Nynäshamn

Återigen strålande sol och ingen vind. Tidig avgång och sedan motorgång och i slutet lite motorsegling. Ankrade i viken vid 20-tiden. Längsta delsträckan under denna semestern med sina 80M. Innan läggdax bad ifrån båten.

21 juli - Ankarviken till Nynäshamn

På morgonen tvättades allt kladd på fribordet bort av kapten vilket var tur.

Sedan motorgång in till Nynäshamn där det visade sig vara fullt pådrag med 100 års jubileum efter Stockholm OS och Classic Boat Meat samtidigt. Mycket båtar blir det. Alltså ifrån små träfolkor till SXK:s skutor och Tibnor...

Vi förtöjde efter lite om och men akter om Tibnor och kom i samspråk med dess skeppare. En mycket trevlig bekantskap!

22 juli - "liggdag" i Nynäshamn och överlämnande av båt

Städdag... Sällan har Tootiki varit så välstädad som när vi lämnade henne på kvällen för vidare transport med bil.

Resten av sommaren...

Och här bytte vi skeppare och så kommer Tootiki att seglas tillbaks ungefär samma väg eller någon HELT annan väg.
Till början | Skriv ut
Ändrad: 2012-08-07 21:48 / Visad: 5892 gånger.